Przepis i sposób przygotowania na: Koperty z farszem Opieńkowo-Jajecznym
4 jajka
1 średnia cebula
1 łyzka oliwa
sól,pieprz wg.uznania
olej do smażenia
Na naleśniki:
250 ml mleko 2%
1 i 1/2 szklanka mąki - można więcej jak ciasto za rzadkie
2 jajka
pół lyżeczki soli
1 duża łyżka oleju
1 szklanka woda minerana (średnio gazowana)
Obgotowane i odsączone na durszlaku opieńki kroimy w kosteczkę.
Cebulę siekamy.Na rozgrzaną patelnie wkładamy grzyby i cebulę.Smażymy ciągle mieszając około 15 minut i przekładamy do miski.Jajka gotujemy na twardo-obieramy ze skorupek i siekamy dość drobno,następnie dodajemy do grzybów.Wlewamy łyżkę oliwy doprawiamy pieprzem,solą i mieszamy.Na usmażone nalesniki wykładamy porcję farszu, zawijamy w kopertę i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Możemy podać z czerwonym barszczykiem.
Koperty smakują rewelacyjnie-Polecam :=)