Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni i pomarańczy
Warto robić domowe przetwory - dżemy, powidła i konfitury. Taki dżem z dyni i pomarańczy nie wymaga wiele pracy, a jest przepyszny. Możecie go wzbogacić szczyptą cynamonu lub kardamonu. Dżem dyniowo-pomarańczowy to kompozycja słodkiego warzywa z cytrusem, który nie dominuje łagodnego smaku dyni, a wspaniale z nim współgra.
Dżem z dyni i pomarańczy przepis:
Kroki postępowania
Pomarańcze i cytrynę porządnie wyszorować szczoteczką i mydłem, opłukać. Jedną pomarańczę i cytrynę sparzyć. Ze sparzonych owoców odciąć końcówki, przekroić na pół i ostrym nożem usunąć wewnętrzne błonki, odcinając za każdym razem na bieżąco oczyszczoną cząstkę. Przy okazji usunąć pestki. Dwie pozostałe pomarańcze wyfiletować, zbierając cały sok.
Gęsty gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Wyśmienity do ciepłego chlebusia lub bułeczek. Rewelacyjny do słodkiej bułki lub chałki.