Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki z żurawiną i jabłkiem
mięso karkowe b/k - 1kg,
cebula - 2,
żurawina suszona - 2 garści,
jabłko,
mąka pszenna - 3 łyżki,
oliwa lub olej do smażenia,
papryka czerwona mielona - łyżeczka,
kolendra mielona,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowy,
sól,
kostka wołowa - 1 i 1/2 kostki,
wino czerwone lub białe - 2-3 łyżki,
śmietana 18% - 2-3 łyżki,
liść laurowy,
ziele angielskie - kilka ziarenek,
czosnek - 2 ząbki.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o wielkości ok 2 cm. Posypać solą i pieprzem ziołowym, po czym wymieszać z trzema łyżkami mąki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z każdej strony, w razie potrzeby dodać więcej tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla i zalać litrem wody, dodać kostki rosołowe, paprykę mieloną, trochę soli i pieprzu. Na tłuszczu,na którym smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa z bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy wino, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone drobno jabłka oraz żurawinę. Dodajemy liść laurowy i dusimy przez następne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmujemy rondel z ognia i sos mieszamy ze śmietaną oraz rozdrobnionym czosnkiem. Przyprawiamy kolendrą mieloną oraz innymi przyprawami do smaku. Zagotowujemy. Gulasz podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.