Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów
- marynata:
białe wino połwytrawne ok 1/2 szkl,
oliwa z oliwek 1/3 szkl.,
dużo koperku - u mnie niestety był suszony,
sól, pieprz,
sok z cytryny
- sos:
1 czerwona cebula
5 suszonych pomidorów z zalewy
2 zabki czosnku posiekane
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
troche oleju z suszonych pomidorów
ostra papryka w proszku (mozna dac chili pokrojone)
2 łyzki przecieru pomidorowego
olej do smażenia
Łosoś inny niż wszystkie - łosoś, grill, suszone pomidory i dobre białe wino:) coż chcieć więcej:)
Dzwonka łososia oczyszczmy, moczymy przez pół godziny w wodzie. Przygotowujemy składniki marynaty i wkładamy do niej łososia na min. dwie godziny. Trzymamy w lodówce. Ja po połowie czasu przewróciłam łososia w marynacie na druga strone. Odsączamy z marynaty i pieczemy w średnio gorącym piekarniku lub grillujemy do momentu uzyskania soczyście upieczonej ryby.
Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę, dodajemy ząbki czosnku, suszone pomidory, wlewamy troche oleju ze słoiczka z pomidorami. dodajemy dobrego sosu pomidorowego lub przecieru), trochę posiekanej ostrej papryczki lub papryki ostrej w proszku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Upieczona rybe przełożyłam na patelnie z sosem któy był dość gęsty, obtoczyłam ja w tym sosie i podałam kazdemu na talerz nakładając na rybe potezna dawke gestego czerwonego sosu. Posypałam koperkiem. Ryba pieknie pachniała, stradiął wszelkei aromaty rybie ktor odstrasząły do tej pory córke i ktora do tej pory łososia nie jadała to tym razem sie przekonała, szczególnie w towarzystwie suszonych pomidorów któe uwielbia.
Żródło: http://www.konfraternia.org/blogi_autorskie/wordpress_favita/