Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po Bretońsku
Mmmmmmm wyszła pycha ;)
* 1/2 kg fasola Jaś
* 45 dag. karkówki
* 35 dag wędzonego boczku
* 3 łyżki koncentrat pomidorowy
* 1 duża cebula
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* ziele angielskie (4-5 kulek)
* liść laurowy (2 listki)
* 2 płaskie łyzeczki majeranek
* 1/2 łyżeczki chili w proszku
* kostka rosołowa
* 1 - 2 łyzki śmietany 18%
* tłuszcz do smażenia
* mąka (ok.1-2 łyżki)
Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej,listków laurowych i ziela angielskiego. Cebulę,boczek , karkówkę , czosnek i cebulkę kroimy i wysmażamy na patelniu. Po podsmażeniu dodajemy do pół miękkiej fasolki.Gotujemy jeszcze wszystko do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy,majeranek sól i pieprz oraz chili. Mąkę rozprowadzamy w wodzie z dodatkiem smietany i zagęszczamy fasolkę (pogotować jeszcze 3 miniuty i gotowe)