Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym

Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • masło

    1 łyżka
  • pieczarki

    30 dag
  • śmietana kremówka

    300 ml
  • dynia

    10 dag
  • kluseczki dyniowe

    do podania
  • polędwica

    8 cielęca
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Mięso przed pokrojeniem w plastry (grubości ok. 2 cm) opłukać i osuszyć. Związać każdy kawałek bawełnianą nicią, aby uformować w miarę ładne krążki.
Krok 2 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i powięzi, pokroić w krótkie paseczki. Dynię pokroić w plasterki, a następnie w krótkie słupki.
Krok 3 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso po około 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić delikatnie i popieprzyć, po czym przełożyć na głęboki talerz i przykryć.
Krok 4 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Na patelnię po smażeniu mięsa dodać masło i gdy zacznie się pienić, wrzucić pieczarki. Smażyć mieszając, aż przestaną puszczać sok. W międzyczasie usunąć nici z mięsa - to jest najlepszy moment. Dodać paprykę i smażyć jeszcze ze 3 minuty. Papryka powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.
Krok 5 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Wlać śmietanę i wrzucić dynię. Wymieszać.
Krok 6 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Dodać mięso razem z sokiem, który puściły. Całość gotować aż śmietana zgęstnieje.
Krok 7 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym
Na talerze wyłożyć trochę sosu, ułożyć na nim po dwa kawałki mięsa, polać odrobiną sosu (albo i nie) i posypać posiekaną natką. Podawać z kluseczkami - tu ugotowane dzień wcześniej i delikatnie odsmażone na masełku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

12.03.2017 09:46
pyszne danie obiadowe

cookingangelika

16.02.2017 12:06
uwielbiam wszystko z pieczarkami

marta1371

19.01.2017 23:11
To jest to ,co lubię

IZABELA29

23.09.2016 22:52
Smakowite danie

ben-ka

26.05.2015 08:47
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny...........................

borgia

18.11.2012 10:07
Oj... nie napisałam tego. Po usmażeniu rzeczywiście zachowa swoją formę i wtedy najlepiej. Tutaj niestety zrobiłam to tuż przed podaniem i łatwo (w sensie czysto) nie było. Rzadko miewam cielęcinę, ale tu mi się udało posiąść w większej ilości na zasadzie zabawy w rzeźnika. Czyli dzielenia półtuszy cielęcej. Zdobywa się jednak fantastyczne doświadczenie poznając przy okazji - gdzie co leży. Nie mówiąc o tych częściach mięsa, o które w sklepach trudno.

pacpaw

17.11.2012 20:45
wielu przepisów nie widziałem na polędwicę cielęcą, także ten jak najbardziej powinien zostać wyróżniony, szczególnie, że jest ładnie udokumentowany. Mam pytanie w którym momencie zdejmujemy nitki z medalionów. Po usmażeniu już kształt będzie zachowany i możemy ich się pozbyć czy dopiero przed jedzeniem?

Anna152

09.06.2012 08:36
pycha

traktorek

16.05.2012 12:43
apetyczne

angelika14

25.01.2012 19:28
to musi by? smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat