Sznycle z indyka wypasione.

Sznycle z indyka wypasione.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek

    20 dag
  • cebulki

    1/2 szt
  • sera żółtego

    15 dag
  • suszonego tymianku

    1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • marchewki

    2 średnie sztuki
  • por (biała część)

    10 cm kawałek
  • pieprzu cytrynowego

    1/3 łyżeczki
  • keczupu pikantnego np.Kotlin

    5 łyżek
  • majonezu

    5 łyżek
  • gęstej kwaśnej śmietany

    5 czubatych łyżek
  • młodej cukinii

    15 plasterków
  • słodkiej papryki w proszku

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • cukru

    1/2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • filet z indyka

    5 sznycli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć. Delikatnie rozbić, ale nie za mocno. Oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w ćwierćplasterki, poddusić z posiekaną cebulką, oprószyć solą i suszonym tymiankiem, przestudzić. Do wystudzonych wsypać garstkę startego żółtego sera i wymieszać. Por pokroić w cienkie półkrążki, sparzyć wrzątkiem. Osączyć i wystudzić. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Marchewki oskrobać, opłukać. Pokroić w kosteczkę. Podlać w rondelku niewielką ilością wody,dodać 1/2 łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę soli i imbir. Dusić do miękkości, odcedzić. Resztę sera zetrzeć na grubej tarce. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczarki podzielić na 5 części. Rozłożyć je na papierze do pieczenia tak, aby położyć na nich mięso. Każdy sznycel posmarować łyżką majonezu. Na majonezie rozłożyć porcję marchewki, na niej por, wycisnąć na to keczup. Na keczupie rozłożyć plastry cukinii, lekko osolić, oprószyć je oregano. Rozsmarować na każdej porcji po łyżce kwaśnej śmietany, nałożyć starty ser i oprószyć słodką czerwoną papryką mieloną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzejnik górny i dolny) i zapiekać ok. 40 minut. Ustawić opiekacz górny i zapiec jeszcze 5-10 minut. Ja podałam z ziemniakami, ale z ryżem też powinno wyśmienicie smakować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wiola333

05.08.2012 10:20
mniam

Justa32

07.11.2011 09:40
wyglądają tak apetycznie!!! mniam!!!

Kate131

17.06.2011 07:26
super,rzeczywiscie wypasione

wedith1

30.03.2011 12:01
oj wypasione to one są;) Bardzo apetycznie wyglądają!

bahus

14.01.2011 23:52
I jakie smaczne

Tika4444

08.12.2010 09:26
wygląda apetycznie

eli_555

30.11.2010 22:52
wypasione pychotki

misia53

25.10.2010 13:59
A ja tak myślę co by tu na poniedzialek przygotować?

katarzynka455

01.10.2010 10:48
faktycznie ,że wypasione ,super

noculos

23.08.2010 12:40
aż zgłodniałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat