Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Rozdzielić jajka, białka ubić z połową cukru, odstawić. W osobnej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dolać olej i mleko. Ważne jest, żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Przesypać mąkę przez sito do miski i dodać proszek do pieczenia i kakao. Połowę tej mieszanki dodać do miski z masą z żółtek. Delikatnie wymieszać dodać resztę sypkich produktów i jeszcze raz wymieszać. Teraz ubite białka dodać łyżką, delikatnie wymieszać i resztę białek, znów delikatnie wymieszać. Przełożyć całość do przygotowanej formy, łyżką rozprowadzić równomiernie. W ten sposób mamy ciemny biszkopt. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec ok. 30-35 minut. Z placka wykrawamy koła - najlepiej wycinać według jakiegoś szablonu - najlepiej talerzem odznaczać sobie koła do cięcia. Teraz koła trzeba przeciąć w poprzek najlepiej nicią, dzięki temu uzyskamy kilka warstw biszkoptu. Teraz ubić śmietanę. Pierwszy okrągły placek na paterę, nasączyć mocną kawą z rumem, na to 1/3 ubitej śmietany, trzeba ją równomiernie rozprowadzić pamiętając, że bok tortu zostanie odkryty. Teraz kolejne koło biszkoptu, złożyć ze sobą, nasączyć i rozsmarować kolejną 1/3 śmietany, ostatni placek (najlepiej ten ze spodu ciasta, spodem do góry, żeby góra tortu była równa i ładna), nasączyć, rozsmarować resztę śmietany.
Przy pomocy sitka oprószyć wierz tortu kakao i do wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na koniec dodajemy na górę maliny, które dodadzą owocowego smaku. Prosty i szybki przepis!