Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartki kurczaka po węgiersku
ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki,
cebula - 2,
śmietana 18% - 200ml,
pure pomidorowe lub przecier pomidorowy - 10 łyżek,
czosnek - 3 ząbki,
olej,
vegeta,
maggi,
papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
maka - 2 łyżki,
oregano lub inne zioła do smaku,
sól,
pieprz,
cukier do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć vegetą i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z obu stron, do zrumienienia. Przełożyć do dużego rondla. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodać przecier, paprykę mieloną oaz rozdrobniony czosnek. Dodać 125ml gorącej wody, wymieszać i powstałym sosem zalać mięso. Dusić pod przykryciem przez godzinę, lub nieco ponad. W śmietanie dobrze rozpuścić mąkę. Połączyć z pomidorowym sosem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku. Podawać z makaronem.