Sałatka z Ziemniaków z Rokpolem

Sałatka z Ziemniaków z Rokpolem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młodych ziemniaków

    60 dag
  • rakpola

    10 dag
  • małe cebulki

    2-3 szt
  • oliwy

    1 łyżka
  • uprażonych pestek dyni

    1 łyżka
  • pęczek posiekanego koperku

    1 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • biały ocet winny

    1 łyżka
  • pieprz i sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć ugotować w łupkach w osolonym wrzątku.

Sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z 4 łyżkami oliwy, łyżką białego octu winnego, pieprzem i solą.

Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na nieduże kawałki i jeszcze gorące polać sosem, odstawić.

Cebulę pokroić w piórka, zarumienić na oliwie, dodać pestki dyni, króciutko smażyć mieszając.

Ziemniaki posypać pokruszonym rokpolem, polać cebulką podsmażoną z pestkami dyni.
Po chwili gdy ser się rozpuści wymieszać sałatkę z koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat