Dorsz pod pierzynka w winnym sosie ze szpinakiem

Dorsz pod pierzynka w winnym sosie ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszennej

    1 szkl.
  • 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej

  • jajko

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • pieprz cyrtrynowy

  • olej do smażenia

  • 250 g szpinaku w lisciach (u mnie mrożony)

  • masło

  • 2 ząbki czosnku

  • chlust wina białego

  • cebula

    2
  • 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawnego

  • słodka i ostra papryka

  • troche soku z cytryny

  • puszka pomidorów krojonych w zalewie

  • koncentrat

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby odsaczamy, przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym, oraz cytrynowym i sokiem z cytryny. Odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw. Z maki, wody, jajka, ciut soli mieszamy ciasto, Odstawiamy na jakies 30 minut zeby ładnie \"odpoczeło\".
W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju. Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na papierowym reczniku.

Szpinak podmażny na maśle z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i chlustu białego pólwytrawnego wina.

Robimy sos. Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei przypaliło bo wtewdy sos bedzie gorzki. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo).Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego gustu jesli jest taka potrzeba.

Na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem kładziemy szpinak, na to dorsza usmażonego w ciescie. Na to warstwa sosu pomidorowo-winnego i warstwa sera edamskiego startego. Wstawiamy do piekarnika na 180 do czasu az ser sie stopi. Gotowe

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

12.06.2013 08:58
moja ulubiona rybka

danusia19671

30.05.2012 15:23
smaczniutkie

Jolanta40

06.10.2011 20:31
rewelacyjne

jasiek

21.01.2011 23:48
mniam

Emilia22

23.09.2010 17:11
wygląda świetnie

bogumiła3

17.09.2010 19:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat