Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na lato.
* * 35 dag piersi z kurczaka
* * 4 łyżki sosu teriyaki
* * 2 łyżki przyprawy do drobiu
* * 1 brokuł
* * 1 kalafior
* * 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* * 2 czubate łyżki majonezu
* * 5 ząbków czosnku (małych,ale polskiego-aromatycznego)
* * sól,pieprz ziołowy do smaku
* * olej do smażenia
Mięso opłukać,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Zalać sosem teriyaki i posypać przyprawą do drobiu.Wymieszać dobrze i wstawić do lodówki. W oddzielnych garnkach ugotować różyczki kalafiora i brokuła, dodając do wody ok.1 łyżkę soli i szczyptę cukru.Gotować tak, by warzywa były lekko twarde.Odcedzić i wystudzić. Mięso usmażyć na oleju i ostudzić. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek rozmieszać,doprawić solą i pieprzem ziołowym. Na dużym półmisku układać na przemian kalafior i brokuł. Polać całość sosem czosnkowym.Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Sałatka znikała błyskawicznie,więc chyba gościom posmakowała.