Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z udek
2 jajka
2 łyzki maki (moze być tortowa)
sól(wg.uznania)
kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
4 duże łyżki sos chili czosnkowy
olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)
Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałych części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku . Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso. Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.
W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je napierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..
Podajemy z czym kto lubi,np.z frytkami i ogóreczkiem jak zrobiłam to Ja :)
Smacznego . . .. ..
Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)