Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicą na kiełbasie
soczewica czerwona łuskana - 1 i 1/3 szklanki,
kiełbasa polska surowa - 3-4 pętka,
cebula,
por,
marchew - 3 sztuki,
korzeń pietruszki - duży,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
ziemniaki - 6 niedużych,
przecier pomidorowy - 4-6 łyżek, do smaku,
czosnek - 2-3 ząbki,
natka pietruszki,
natka selera,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
vegeta,
śmietana.
PRZYGOTOWANIE:
Soczewice przepłukać zimna woda, aż będzie czysta. Zalać woda ponad powierzchnię ziaren i odstawić na 20 minut (lub wg wskazówek na opakowaniu). Kiełbasę i cebulę pokroić, zalać wrzącą wodą (ok 2,5 litra). Przyprawić solą oraz vegetą, zagotować i zebrać szum. Dodać pokrojone drobno: marchew, pietruszkę, selera, ziele angielskie, liść laurowy oraz odsączoną soczewicę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut, dodać przecier pomidorowy, gotować przez kolejne 15 minut na małym ogniu. W razie koniecznosci uzupełnić wodą. Dodać pokrojonego w prążki pora, rozdrobniony czosnek oraz natkę pietruszki i selera. Gotować przez kilka minut do miękkości wszystkich składników, ostatecznie doprawić do smaku. Podawać w półmiskach z kleksem słodkiej lub kwaśnej śmietany