Przepis i sposób przygotowania na: Moja karpatka
1/2 kostki margaryna,
1 szklanka woda,
1 szklanka mąka,
4 szt, jajka,
Krem:,
1/2 l mleko,
2 łyżki mąka,
2 łyżki mąka ziemniaczana,
1 szklanka cukier,
1 kostka masło
Ciasto: Margarynę należy zagotować razem z wodą. Gdy margaryna całkowicie się rozpuści stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już zimna wbijamy jajka i miksujemy. Powstałą masą smarujemy dwie jednakowe blaszki, które wcześniej wyłożyliśmy pergaminem. Pieczemy około 30-35 minut.
Krem: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowywujemy z cukrem. Maki mieszamy z mlekiem w szklance i gotujemy budyń. Studzimy. Gdy budyń będzie zimy wkręcamy do niego margarynę.
Jedno ciasto smarujemy kremem i składamy z drugim plackiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem.