Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( najlepiej dodać łyżkę lub dwie kremówki abu uzyskać gładszą konsystencję).
Smietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną lekko ostudzoną ale nadal płynną czekoladę a następnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Krem wlewamy do tarty, schładzamy a następnie delikatnie układamy na nim połówki truskawek.
Gdy galaretka trochę zgęstnieje zalewamy nią naszą tartę.
Schładzamy w lodówce ( najlepiej całą noc).