Przepis i sposób przygotowania na: Placek Cappuccino
MASA: Jajka wbijamy do rondla, wsypujemy cukier, i ubijamy trzepaczką nad kąpielą wodną aż zrobi się gęsty krem. Następnie lekko schłodzimy, ucieramy w makutrze margarynę na puszysto i dokładamy po łyżce kremu. Ucieramy w jedną stronę. Ostudzić.
BISZKOPT: Białka ubić na twardo, dodać cukier i ubić do białości. Następnie wmieszać na wolnych obrotach żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na wysmarowaną brytfannę masłem i piec w temp. 180 st. przez ok. 25 - 30 minut.
Na placek cappuccino dajemy masę, przykrywamy biszkoptem. Smarujemy go odrobiną masy i posypujemy wiórkami.
Ustawienie (od góry):
Troszkę masy+ wiórki
Biszkopt
Masa
Placek Cappuccino