Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kalafiorem, jajami i pomidorem
kalafior - spory,
jaja na twardo - 5-6 sztuk,
pomidory - 3 spore,
majonez - 6 czubatych łyżek (lub więcej),
musztarda rosyjska - czubata łyżeczka,
sól,
pieprz ziołowy,
natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki, które następnie ułożyć jedna obok drugiej, w dużym, szklanym naczyniu. Jaja podzielić na czwórki, posypać delikatnie solą, pomidory pokroić w dość cienkie plastry i posypać pieprzem, natkę posiekać. Majonez wymieszać z musztardą. Na kalafior ułożyć jaja oraz pomidory. Polać majonezem i posypać natką pietruszki. Sałatka jest banalna, ale naprawdę smaczna.