Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej kapusty z boczkiem
młoda kapusta - 1/2 dużej główki,
boczek wędzony - 150-200g,
skrzydełka kurczaka - 4-6 sztuk,
cebula - duża,
ziemniaki młode - 5 większych sztuk,
marchewka młoda - 5 sztuk średniej wielkosci,
korzeń pietruszki - 2 sztuki,
seler naciowy - duża łodyga,
czosnek - 3 ząbki,
vegeta,
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
kolendra mielona,
liść laurowy - 2 sztuki,
koper świeży - wedle uznania.
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka umyć i wrzucić do dużego garnka. Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, resztę poszatkować, niekoniecznie drobno. Warzywa obrać i umyć. Skrzydełka oraz kapustę zalać gorącą wodą (ok 2 litry). Przyprawić vegetą i solą. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut, po czym dodać drobno pokrojoną cebulę , marchewkę, pietruszkę oraz boczek (boczek można wcześniej podsmażyć na suchej patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebule). Gotować przez 10 minut, po czym dodać listki laurowe, pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz łodygę selera. Przyprawić vegetą,solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok 15 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem gotowania dodać drobno posiekany czosnek i ostatecznie doprawić do smaku. Posiekany koper dodajemy do porcji zupy w półmiskach.