Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z indyka
# 2 grubsze plastry boczku na skwarki
# 2 cebule
# 1 duża papryka
# 1 puszka kukurydzy
#15 dkg mrożonego groszku
# 1/2 szklanki śmietany 18%
#2 ząbki czosnku
# 3 łyzki masła lub margaryny
# 1 łyżka mąki ziemniaczanej
# sól
# biały pieprz
# zielenina
Wykonanie:
Umyty i osuszony filet pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkęi boczek też pokroić w kostkę.Na łyżce tłuszczy wysmażyć na chrupko boczek, wyjąć z patelni.Na patelnię wkładać porcjami mięso i smażyć na złoto posypując solą i pieprzem.Na końcu usmazyć cebulę . Następnie posiekać czosnek , paprykę pokroić w kosteczkę. Na sitku odcedzić kukurydzę. Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu przysmazyć czosnek ( nie przypalić ,bo będzie gorzki) dorzucić paprykę i dosić do miękkości. Dodać mrożony groszek oraz kukurydzę. Śmietanę roztrzepać z mąką ziemniaczaną i podprawić jarzynkę.Całość zagotować i dosmaczyć solą i pieprzem.Na końcu dodać mięso i skwareczki, zagotować jeszcze chwię, , przybrać zieleninką , podawać gorącą. Smakuje swietnie z ryżem a także z bułeczką.
#