Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

    1
  • mąka pszenna

    70 dag
  • mleko

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • drożdże

    50 gram
  • jajka

    3 szt
  • margaryna

    12,5 dag
  • śliwki

    1/2 kg
  • kruszonka

    1
  • margaryna

    8,5 dag
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Pół szkl. mleka podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

2. Dodać do pozostałych składników, dobrze wyrobić i ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Ciastem wyłożyć dużą natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć wypestkowane i odsączone owoce.

3. Składniki zagnieść, włożyć na 15 min do zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać ciasto. Piec ok. 50 min w temp. 175st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tobi1989

26.06.2017 12:18
Super!

IZABELA29

13.11.2016 19:50
Na prawde dobre

IZABELA29

24.08.2016 20:37
Pyszne ciacho

IZABELA29

09.07.2016 11:55
moje tez......

Madzai

14.06.2016 08:50
Moje smaki mniam :)

Ada-Gaba

10.06.2016 18:24
moje ulubione

IZABELA29

10.02.2016 19:45
Pusznosci mniam

Edita

16.01.2016 12:18
drozdzowe dobre

Maridka19

23.12.2015 09:31
Wygląda znakomicie

atort111

16.11.2015 23:55
zachwycałące i smkowite zapewne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat