Karkówka z sosem sojowym i pieczarkami

Karkówka z sosem sojowym i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg pieczarek

    30
  • łyżek ciemnego sosu sojowego

    8
  • pęczek szczypioru grubego

    1
  • łyżki mąki kukurydzianej

    4
  • łyżki masła

    2-3
  • pieprz mielony, sos słodko-ostry chili)

    do smaku:
  • kotlety schabowe

    6 (chudy, karkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety leciutko rozklepać, jeśli są duże można je przekroić na pół. Mięso oprószyć pieprzem, polać sosem sojowym (po ok. 1 łyżce na kotlet) i całość lekko skropić olejem (1-2 łyżki na całość). Dokładnie wymieszać aby mięso dobrze obtoczyć w sosie i oleju, przykryć i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelnię dodać 2 łyżki masła, dodać cebulę i pieczarki - smażyć na mocnym ogniu aż się zrumienią. Oprószyć lekko pieprzem, dodać 2 łyżki sosu sojowego i kilka kropli sosu chili. Mięso oprószyć lekko mąką kukurydzianą i zrumienić na drugiej patelni z mieszanką 2 łyżek oleju+1 łyżki masła. Na obsmażone mięso przełożyć pieczarki, posypać połową szczypioru i podlać całość 1/3 szkl. wody. Dusić 5-10 min.. Podawać posypane, resztą szczypioru, z dowolnymi dodatkami. Mięso ma ładny, ciemny kolor i jest niezwykle aromatyczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

13.07.2013 21:19
ciemny jest po prostu intensywniejszy w smaku, skoncentrowany i daje więcej koloru

Ewa104

13.07.2013 09:41
Lubię karkówkę w sosiku z dodatkiem sosu sojowego.Myślisz,że z jasnym sosem sojowym będzie znaczna różnica w smaku,bo wydaje mi się,że nie bardzo.A taki z reguły kupuję.

czekoladka_m

24.08.2011 18:50
Ja także:) Oj na pewno wypróbuję ten przepis!!

ZEWA

20.06.2011 11:34
pycha, lubię i karkówkę i pieczarki i sos sojowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat