Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i morelą w galarecie
* 1 kg schab bez kości,
* bulion,
* 1/2 szklanki białe wino,
* 1 łyżka żelatyna Prymat,
* słodka papryka Prymat mielona,
* pieprz czarny mielony Prymat,
* Sól,
* majeranek Prymat,
* 2 łyżki masło,
* 2 zabki czosnek,
* 1 łyzka chrzan,
* 200 gram śliwki suszone,
* morele suszone
Łyżkę masła utrzeć z solą, , majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śLiwcei morelą. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 90 minut w temp 200°C. W trakcie skrapiać gorącą wodą. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Kiedy spęcznieje zalać gorącm bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę auszpiku wlać na półmisek. Zastudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki. . Fantazyjnie ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Mocno ochłodzić. Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą.