Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik szczawiowy z ogórkami na sposób podlaski
2. Jajka ugotuj na twardo. Odcedź i obierz ze skorupek.
3. Dymki oczyść, grubo posiekaj. Ogórki umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę pokrój w kosteczkę.
4. Do zimnego bulionu ze szczawiem dołóż rozdrobnioną dymkę i ogórki. Śmietanę ubij, połącz z chłodnikiem. Przypraw do smaku sola.
5. Jajka potnij na cząstki. Zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie gotowy chłodnik rozlej do talerzy.
6. Do każdej porcji chłodnika włóż cząstki jajek. Udekoruj odłożonymi plastrami ogórka, ziarenkami pieprzu i dymką.
7. Podawaj np. ze świeżą bagietką.