Podlaski pasztet z grzybami

Podlaski pasztet z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki

    1
  • kg podgardla wieprzowego

    0,75
  • kg wątroby wieprzowej

    0,5
  • czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych

    2
  • marchewka

    1
  • pietruszka korzeń

    1
  • liście laurowe+5 ziarenek ziela angielskiego

    2
  • suche bułki kajzerki

    2
  • jaj

    6-8
  • czubata łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo utartej

    1
  • łyżeczki soli

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Niepowtarzalny smak ziół i grzybów przywiezionych z Podlasia - grzyby zbieram tam w sezonie sama a część ziół pochodzi właśnie z ogródka znajomej....czasami także mięso z podlaskiej świnki... Grzyby suszone zalać ok. 1 l gorącej wody, moczyć 30 min. a następnie gotować 1 godzinę na małym ogniu, odcedzić, drobno posiekać. Mięso i podgardle pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni - nie dodawać tłuszczu, z podgardla wytopi się go dużo. Mięso przełożyć do garnka, dołożyć marchewkę, pietruszkę, obraną pokrojoną cebulę, ziele i liście laurowe. Wlać wodę od grzybów i dusić aż mięso będzie miękkie. Następnie całość odcedzić, usunąć ziele i liście, w pozostałym płynie namoczyć bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyć pokrojoną na kawałki wątróbkę. Mięso, warzywa, wątróbkę i namoczone bułki (razem z sosem) zemleć 2-3 razy przez maszynkę. Do masy dodać posiekane grzyby i proszek grzybowy. Wbić jajka, wyrobić. Dosypać przyprawy i sól, powtórnie dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu masy zawsze próbuję odrobinę żeby sprawdzić, czy jest dostatecznie słona. Foremki (piekę w keksówkach bo tak mi wygodnie) wysmarować roztopionym smalcem i wysypać tartą bułką. Masę nakładać do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Upieczone pasztety zostawić w foremkach do następnego dnia. Podawać pokrojony w plastry, z dodatkiem chrzanu, ćwikły albo żurawiny....

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AURELKA

17.08.2012 20:29
super

Agnieszka/picola

29.03.2012 15:55
pycha

Magdalena1110

16.04.2011 23:47
aż ślinka cieknie

Ewelina38

25.03.2011 18:20
wow, ale pyszny pasztecik

wiktor188

13.02.2011 09:19
pycha

FAFIK

02.02.2011 06:37
Pychota

SmacznaPyza

29.10.2010 08:42
na Święta znowu upiekę :-)

wedith1

28.10.2010 22:28
Uwielbiam domowe pasztety! Twój przepis- rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat