Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna sałatka Sarenki
brokuł - 350g (bez łodygi),
ser feta - 250g,
winogrona ciemne, bezpestkowe - 300g,
pomidor - 2 średniej wielkosci,
ogórek wężowy - 1/2 dużego,
jabłko (najlepiej winne) - 2 sztuki,
oliwa z oliwek - 1/3 szklanki (ok 80ml),
ocet balsamiczny - łyżka,
sok z cytryny - łyżeczka (+sok do skropienia jabłek),
pieprz ziołowy,
cukier,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
Brokuł ugotować al dente w lekko wodzie. Po przestudzeniu i odsączeniu pokroić na małe różyczki. Ser feta pokroić w małą kosteczkę. Owoce i warzywa umyć oraz osuszyć, ogórka obrać ze skórki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórka na niewielkie, cienkie plastry, jabłko pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniało, kulki winogron przekroić wzdłuż na pół. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym (można go zastąpić innym octem, np. jabłkowy lub winogronowym), sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem ziołowym oraz szczyptą soli. Proponowaną sałatkę można przygotować z połowy porcji i ułożyć ją na dużym talerzu. Moją sałatkę układałam warstwami w dużej, przezroczystej salaterce. Na dno kładziemy połowę ilości różyczek brokułów, następnie połowę ilości pomidorów, jabłek, fety, ogórka oraz winogron. Polewamy połową ilości sosu i ponownie powtarzamy układanie warstw w identycznej kolejności. Pomidory można wcześniej posypać pieprzem ziołowym. Sałatka jest naprawdę smaczna i zdrowa :)