Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ciecierzycą i pieczarkami
sałata lodowa - średniej wielkosci główka,
ciecierzyca z puszki - 240g po odsączeniu,
pieczarki marynowane/konserwowe - 170g po odsączeniu,
jabłka - 2 średniej wielkosci,
czosnek - 2 ząbki,
pomidor,
natka pietruszki - wedle uznania,
kapary z zalewy - 2 lyzki,
ogórek konserwowy - 2 średniej wielkości,
oliwa z oliwek - 3 lyzki,
ocet balsamiczny - 2 lyzki,
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę, kapary i pieczarki dobrze odsączyć z zalewy, pieczarki pokroić w plastry. Pomidora i ogórki drobno pokroić. Sałatę oraz natkę porwać. Czosnek przecisnąć przez praskę, jabłka nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i doprawić do smaku solą i pieprzem.