Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

5.0
(79)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska
masło
koperek
podgardle wędzone
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej
kilka plasterków podgardla wędzonego
4 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, cukier

sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 16.02.2012 18:43
mniam
Grażyna13 09.12.2011 14:18
Podoba mi się :)
Ewa104 15.10.2011 12:25
Lubię kapustę włoską choć dotąd inaczej ją przyrządzałam. Bez skwareczków.
Misia90 02.09.2011 14:59
ekstra
Marysia 02.09.2011 13:41
super
Karolina69 02.09.2011 13:28
fajne
Agnieszka_B 26.07.2011 10:30
Kapusta mistrzowsko przyrządzona!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak