Mini calzone z kiełbasą

Mini calzone z kiełbasą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml)

    2,5-3
  • szkl. ciepłego mleka

    3/4
  • dkg świeżych drożdży

    3
  • płaska łyżeczka soli + 1 płaska łyżka cukru do ciasta

    1
  • łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

    1
  • czubata łyżka zimnego masła

    1
  • jajko

    1
  • dkg cienkiej kiełbasy

    30
  • łyżki oliwy do podsmażenia farszu

    1
  • duzy pomidor

    1
  • czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii

    3
  • dkg sera mozarella albo żółtego

    20
  • łyżeczka mielonego pieprzu +1 łyżeczka soli do farszu

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kiełbasę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pomidora, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pomidor się rozpadnie a farsz odparuje, przestudzić. Do zimnego dodać bazylię i pokrojony w małą kostkę ser, wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6-8 części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek śr. ok.15cm.. Na połowie każdego ułożyć porcję farszu, przykryć drugą połówką ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, docisnąć, skleić dokładnie, można brzegi zawinąć albo przycisnąć ząbkami widelca. Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować wierzchy białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. Przed podanie dobrze odstawić na 10-15 min. bo farsz jest bardzo gorący. Doskonałe są też na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Niunia1

19.03.2012 17:47
pychaaa!:)

agnieszka189

28.03.2011 10:40
rewelacja

ewasylwia

16.02.2011 10:46
apetyczne danie

buksiak12

07.09.2010 11:26
ciekawe danie

buksiak12

07.09.2010 11:26
ciekawe danie

Dorota71

07.09.2010 10:44
mniam

Dorota71

07.09.2010 10:44
muszę wypróbować

Emilia22

07.09.2010 09:56
smakowicie wygląda

Emilia22

07.09.2010 09:55
fajny przepis

wedith1

19.07.2010 09:38
Ale smakowicie wyglądają!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat