Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z jajkami i suszonymi pomidorami
oliwa z oliwek 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
sól
pieprz
Jajka wkładam do rondelka, wlewam zimnej wody tyle, aby jajka były zakryte, nakrywam pokrywką i zagotowuję. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłączam palnik. Trzymam jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalewam zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usuwam skorupki, a jajka opłukuję wodą.
Składniki sosu dokładnie ucieram do uzyskania jednolitej emulsji.
Układam na talerzu liście sałaty, skrapiam je sosem. Na liściach układam połówki jajek i pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Na jajka wykładam po łyżeczce majonezu i po pół łyżeczki kawioru wasabi.
Dekoruję oliwkami i delikatnie oprószam pieprzem kajeńskim.