Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe jajka
galaretka agrestowa
galaretka truskawkowa
łyżka cukru pudru
łyżeczka żelatyny
szklanka śmietany 30%
skorupki z jajek
Przygotowanie:
Potrzebne jest ok 20 skorupek po jajkach. Od węższej strony jajka robimy dziurkę, przez którą wylewamy białko i żółtko. Każdą skorupkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie z pozostałości jajka, a następnie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy tak na trochę.
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Zielona wlewamy od razu do 1/4 wysokości skorupki. Śmietanę miksujemy, dodajemy cukier puder, a następnie ciepłą żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Wylewamy na stężałą galaretkę, wlewamy trochę truskawkowej galaretki i po stężeniu wkładamy resztę śmietany. Po 2 godzinach należy jajka delikatnie obrać ze skorupki i przeciąć na pół.