Świąteczny makownik

Świąteczny makownik

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

W moim rankingu makowców jest on na pierwszym miejscu. Z tego przepisu korzystam co roku przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto makowe:

  • mak

    30 dag
  • margaryna

    0,5 kostki
  • jajko

    6 sztuk
  • cukier puder

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olejek migdałowy

    3 krople
  • bakalie

    ok. 0,5 szklanki

Biszkopt:

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    15 dag
  • mąka

    15 dag

Masa:

  • masło

    3/4 kostki
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    ok. 7 dag

Do wykończenia:

  • morele

  • orzechy włoskie

  • biała czekolada

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MAK: Mak parzymy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka. Ubite łączymy z makiem. Do całości dodajemy olejek migdałowy oraz bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 minut w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak, aby biszkopt był na spodzie.

MASA:
Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy.  Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.

WYKOŃCZENIE:
Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową. Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.

Jadwiga/Jaga85
Na blaszkę ok. 24 x 30 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olimp32 01.11.2018 08:39
A jaka jest wielkość formy do tego ciasta?
ben-ka 16.11.2016 08:30
Jaki piękny, jak z cukierni:) aż chce się zjeść.
Wiesława1 13.04.2014 07:59
Rewelacyjny!!!
Przepisy Joanny 19.02.2014 12:40
bardzo smaczne ciacho, fajnie znów oglądać Twoje przepisy, bo są rewelacyjne:)
gusia1000 29.01.2014 00:25
Lubię taki jeść.
monia2005 29.12.2013 12:46
wygląda obłędnie :-)
monisia1977 29.12.2013 08:03
super ciacho
bietka 28.12.2013 17:03
wygląda pysznie :)
Agata3 28.12.2013 17:02
Świetne ciasto:)
wyattearp 28.12.2013 16:26
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat