Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
cukier brązowy
1/2 szklanki -
mleko
1/2 szklanki -
śmietana
1/2 szklanki -
jajko
1 szt -
cytryna
1 szt -
esencja waniliowa
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
olej
1/3 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
1/4 łyżeczki -
maliny świeże
150 g -
płatki migdałowe
50 g
Sposób przygotowania
W jednej misce zmieszać ze sobą suche składniki, a drugiej mokre. Ewentualnie, aby rozdrobnić cukier na pył, można go zmiksować w blenderze. Skórkę z cytryny zetrzeć. Zawartość obu misek wymieszać tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodać maliny i bardzo delikatnie przemieszać. Piekarnik nagrzać do 180°C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełniać ciastem do 2/3 wysokości papilotki. Na wierzch powciskać maliny i posypać płatkami migdałowymi.
Piec 30 minut w 180°C. Studzić na kratce.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)