Przepis i sposób przygotowania na: Franek z zawrotem głowy
6 białek
¾ szklanki cukru
1 szklanka maku
15 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mak zmieszany z mąka i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy ok. 30 minut
Masa
1 i 1/3 kostki masła
0,5 litra mleka
6 żółtek
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy z mlekiem, a następnie gotujemy budyń ciągle mieszając. Ostudzony miksujemy z masłem
Polewa:
wiśnie w kompocie ze słoika
budyń śmietankowy
galaretka wiśniowa
cukier
Wiśnie odsączamy z soku i układamy na cieście (dokładnie na krawędziach, aby później wylany budyń nie rozlał się na boki). Soku odmierzamy 2 szklanki (jeśli brakuje to uzupełniamy wodą) i w 1/4 mieszamy budyń, a pozostały sok gotujemy, a następnie na nim robimy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretke – mieszamy do czasu aż sie całkiem rozpuści.
Dodatki:
delicje
wódka
powidła
Przełożenie:
ciasto makowe – połowa kremu -powidła – namoczone w alkoholu delicje układane na przemian – 2 częsć kremu – wiśnie – ostudzony budyń.