Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką
Masa białkowa: 9 białek ubić na sztywno, dodać 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Wymieszać mikserem pozostałe składniki: ser, 9 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i mleko. Ostrożnie dodać masę białkową i wymieszać. Odłożyć połowę ciasta do drugiego naczynia i dodać do niego 3 łyżki kakao, wymieszać, Wykładać ciasto białe i kakaowe na zmianę do formy i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszyć do 50 stopni, włączyć termoobieg, trzymać ciasto w piekarniku około 1 godz.
Beza: 3 białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wysmarować bezą ciasto, posypać kolorową posypką i wstawić na 15 minut do piekarnika o temp. 150 stopni. Wyjąć z piekarnika, nie dopuścić by beza ściemniała. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.