Babeczki czekoladowe z gruszkami

Babeczki czekoladowe z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej + szczypta soli

    2
  • łyżki cukru pudru do ciasta

    4
  • g masła

    200
  • łyżki kakao naturalnego w proszku do ciasta + 1 czubata łyżka do budyniu

    3
  • łyżki cukru kryształu do gruszek

    4
  • łyżki soku z cytryny

    2
  • łyżki galaretki z proszku cytrynowej

    4
  • szkl. mleka

    1,5
  • op. budyniu czekoladowego bez cukru

    1
  • łyżki cukru trzcinowego Muscovado do budyniu

    2
  • op. śmietan-fixu

    1
  • szkl. śmietany kremówki 30-36%

    1
  • posypka czekoladowa

    do ozdoby:
  • gruszki

    kilka szt. odmiana: "konferencja"
  • aromat rumowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję resztę składników i szybko zagniatam. Wkładam do woreczka i chowam do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i wylepiam małe foremki do babeczek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę ok. 10-15 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Zimne wyjmuję z foremek. WYPEŁNIENIE: Gruszki myję, obieram cienko ze skórki, usuwam gniazda nasienne i miąższ kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam 5-6 łyżek wody i dodaję cukier, gdy się rozpuści dodaję gruszki i gotuję miesząc 2-3 min., zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę - mieszam do całkowitego rozpuszczenia zawartej w niej żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć nakładam po trochu na dno każdej babeczki i odstawiam do całkowitego zastygnięcia. KREM: Zagotowuję 1 szkl. mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i kakao - dokładnie, żeby nie było grudek! Wlewam to do gotującego mleka i dokładnie mieszając gotuję 2-3 min. Przelewam budyń do miski i odstawiam do wystudzenia przykrywając miskę szczelnie folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Bardzo zimną śmietanę ubijam przez 2 min. mikserem na najniższych obrotach, dosypuję śmietan-fix zmieszany z cukrem i dalej ubijam, zwiększając obroty, do pożądanej, sztywnej konsystencji. Zimny budyń rozrabiam mikserem na gładką masę i dodaję ubitą śmietanę, dokładnie mieszam. Przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o karbowanym otworze wyciskam porcje kremu na babeczki z gruszkami. Posypuję wierzch posypką czekoladową. Odstawiam do lodówki. Podana ilość składników wystarczy na ok. 24 małe babeczki. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażalniku. Same kruche babeczki też można upiec np. kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magula

11.06.2012 12:57
wyglądają smakowicie

Ewa104

29.07.2011 10:40
Wczoraj wieczorem piekłam Twoje babeczki a w niedzielę rano będę je nadziewać.Na urodziny córki jak znalazł.Ciasto póki co fantastyczne,Napiszę,jak smakowały rodzince.

eli_555

29.03.2011 23:03
pycha babeczki

Koper

23.02.2011 12:56
połączenie gruszek i czekolady zawsze jest pyszne :)

Agnieszka_B

10.02.2011 14:36
Przepyszne babeczki:)

Sarenka

06.09.2010 20:29
Wspaniale.

bogumiła3

05.09.2010 16:12
mniam mniam

Natalia/tubisiek

29.06.2010 08:50
wyglądają bardzo smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat