Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żołądek

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szkl.
mak
3/4 szkl.
masło
250 g
jajko
6 szt.
olej
6 łyżek
cukier
1,5 szkl.
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
2 łyżeczki
kisiel wiśniowy
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądek

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Nastęnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej części oddzielić 1/3. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Do drugiej, średniej, wsypać kakao i wymieszać, a najmniejszą wymieszać z łyżką kisielu. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem, na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao. Także w nim zrobić na środkumiejsce na jasne ciasto. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.12.2013 11:55
pyszne ciasto
kate.500 14.09.2013 22:59
pyszne jedzonko
Katarzyna59 09.07.2013 07:39
super smaczne
Katarzyna/kate1980 16.06.2011 21:30
fajna nazwa ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak