Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo – powidłowe
30 dag mąki
20 dag margaryny (4/5 kostki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
Krem:
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik powideł
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, margaryne i żółtka zagniatamy na jednolite ciasto – dzielimy je na dwie częsci i rozwałkowane układamy do dwóch blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie oba ciasta smarujemy powidłami (po pół sloiczka na każde). Białka ubijamy na sztywną piane i równomiernie rozkładamy na powidłach – posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Każde ciasto pieczemy ok 18 minut w temp 180-190*.
W pół szklance mleka rozrabiamy budynie, reszta mleka gotujemy razem z cukrem waniliowym, a następnie robimy gesty budyń – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z masłem, margaryną i cukrem pudrem. Gotowy krem układamy na 1 z upieczonych ciast, przykrywamy drugim i na koniec polewamy przygotowaną polewą.