Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawając serek, adwokat i rozpuszczoną wystudzoną żelatynę. Jeśli dodajemy adwokat proponuję trochę więcej, ja osobiście dodaję likier amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać - łyżką a nie mikserem.
Biszkopty nasączyć mocną kawą (ja daję ma 1 1/2 szkl wody 4-5 pełnych łyżeczek kawy), muszą być dobrze nasączone ale nie rozwalające się.
Moja rada: jednego biszkopta polewałam 3-4 łyżeczkami kawy.
Na średniej blaszce ułożyć ciasno nasączone biszkopty, na to wyłożyć połowę masy, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i resztę masy.
Musimy się spieszyć, bo masa szybko tężeje.
Schłodzić w lodówce.
Najlepszy jest po kilku godzinach jak nawilgną biszkopty.
Bezpośrednio przed podaniem posypać wierz kakao, kawą lub jak kto woli.
SMACZNEGO :)