Przepis i sposób przygotowania na: Lekki tort czekoladowy z polewą marshmallows
Czekoladowa bita śmietana:schłodzoną śmietanę 36% przelać do szklanego naczynia i ubić. Dodać cukru pudru wymieszanego z śmietan-fix, wymieszać. Na końcu wsypać kakao i starannie połączyć z bitą śmietaną.
Polewa marshmallows: pianki marshmallows rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami wody i 25 dag cukru pudru. następnie przełożyć masę na stolnicę, dodać pozostały cukier i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około 3mm.
Poncz: pozostałą wodę zagotować z sokiem z cytryny, kilkoma kroplami olejku waniliowego i 4 łyżkami cukru. Ostudzić, dodać brandy i wymieszać.
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część ułożyć na szklanej paterze, nasączyć i połową dżemu oraz 1,3 bitej śmietany. Nakryć drugim krążkiem biszkoptu. nasączyć, posmarować dżemem i kolejną częścią czekoladowej bitej śmietany. Ułożyć trzeci krążek, nasączyć, posmarować pozostałą bitą śmietaną. Na kremie ułożyć płat masy marshmallows. Wyrównać, brzegi masy delikatnie nożem wcisnąć pod spód tortu. Udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin.