Przepis i sposób przygotowania na: Majonez domowy
olej 230 gram
1 żółtko
1 łyżka octu (sokiem z cytryny)
1 łyżka musztardy (sarepska)
cukier do smaku
sól do smaku
Wykonanie;
Żółtko wybić do miseczki, wymieszać z solą, musztardą i octem, po czym wlewać olej, w początkowej fazie kroplami i ubijać. Gdy sos zacznie gęstnieć, olej wlewać cienkim strumieniem nie przerywając ubijania aż do otrzymania gęstej, galaretowatej masy. Przyprawić majonez do smaku .
Jeśli chcemy więcej trzeba dać podwójną porcje. Można tez najpierw ubić żółtko z musztarda i wlewać po troszku oleju i ubijać cały czas .Jak zacznie gęstnieć ,wtedy dodać ocet i dalej ubijać.Po dodaniu octu majonez z.robi się rzadszy i jaśniejszy ,tak ma być i ubijać dalej ,niczym się nie zrażać