Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania \"Wieluńskie\"
opakowanie mięsa mielonego z indyka
1/2 główki kapusty świeżej
1 duża cebula
1 szkl. suchego ryżu
1 szkl. kaszy mannej
2 całe jajka
1 i 1/2 litra wody
3 kostki bulionu drobiowego
pieprz
sól
kucharek
słoiczek przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Kapustę i cebulę siekamy w kostkę, dodajemy do nich mięso mielone , ryz i kaszę oraz jaja. Przyprawiamy do smaku pieprzem , sola, Kucharkiem.Mieszamy wszystko i formujemy kotleciki. Podpiekamy na patelni,( tak jak kotlety mielone). Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą z kostkami bulionu, oraz dodajemy przecier ze słoiczka. Pieczemy ok 1 i 1/2 h w temp. 180 C.