Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy schab
Na początku do powideł dodać sól i czosnek. Kolejno dodać sos sojowy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu.
Schab osypać ziołami, pokryć marynatą i na koniec znowu obsypać ziołami. Dorzucić cebulę w pół talarkach.
Polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrócić schab i calość zakryć folia aluminiową. Sprawdzać, nakuć widelcem, kiedy zmięknie.
Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty,bez folii. Zależnie od schabu piecze się 1-2 godziny w ok 170 stopni C.
Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu.Wykonujemy go następująco:
Powstały podczas pieczenia sos zlać, dosolić i jeszcze dodać powideł śliwkowych, tak do smaku.Możemy zagęścić mąką kukurydzianą.Smacznego:)