Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z cielęciną
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać smalec, jajko, letnią wodę i sól. Posiekać składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przemielić również cebulę. Wymieszać składniki i przyprawić do smaku czarnym pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać duże kółka. Na każdym kółku układać dość pokaźną porcję farszu, zlepiać pierożki i smażyć w głębokim tłuszczu.