Przepis i sposób przygotowania na: Deser z galaretką, maślanką i jogurtem
* galaretka truskawkowa - 1 opakowanie,
* maślanka truskawkowa - 16 łyżek,
* jogurt gęsty owocowy z kawałkami owoców - u mnie brzoskwiniowy z marakuja light, w wiaderku, z Lidla - może być inny,
* posypka kolorowa,
* złote i srebrne kuleczki cukrowe,
* chrupki kolorowe lub inne słodkości dla dzieci.
PRZYGOTOWANIE:
Porcja dla 4 osób.
Galaretkę zalać 450ml (latem 400ml) gorącej wody i dokładnie rozpuścić, ostudzić. Do czterech pucharków wrzucić po 4 łyżki maślanki i dodać po 6 łyżek galaretki. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut i gdy masa stężeje, równomiernie rozlać pozostałą galaretkę do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na wierzch położyć po kilka łyżek jogurtu owocowego z kawałkami owoców (można dodatkowo dodać jeszcze więcej owoców świeżych lub z puszki i wymieszać z jogurtem). Wierzch posypać ulubionymi, słodkimi kuleczkami. Zimą, przed podaniem deseru dzieciom, należ go wyjąc z lodówki nieco wcześniej i przetrzymać w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił.