Sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczny serniczek bez pieczenia. Dodałam do niego truskawki i trochę czereśni, których była już resztka.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • serek waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    4 łyżki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • woda gorąca

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • woda gorąca

    3 szklanki
  • truskawki

    60 dag
  • czereśnie

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki oczyszczamy i płuczemy, osączamy czy osuszamy. Czereśnie płuczemy i wyciągamy pestki też osuszamy. Żelatynę rozprowadzamy we wrzątku i lekko przestudzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serki łączymy mikserem z cukrami i dodajemy śmietanę. Mieszamy na wolnych obrotach albo łyżką. Doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy żelatynę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy połowę biszkoptu z 4-5 jajek. Wykładamy ok. połowę masy serowej i kładziemy owoce (część zostawiamy) trochę wciskamy w masę i przykrywamy resztą masy serowej. Wyrównujemy wierzch i kładziemy resztę owoców.  Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie i odstawiamy aż zaczną gęstnieć. Zalewamy galaretką owoce i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Na spód ciasta wykorzystałam 1/2 biszkoptu z 4 jajek ale można użyć na spód ciastka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat