Przepis i sposób przygotowania na: Dynia pieczona, dobrze przyprawiona
* miąższ dyni bez skóry
- ok 1kg,
* Dressing:
* oliwa - 125ml,
* cukier brązowy, drobny - 3 czubate łyżeczki,
* sól - 1 łyżeczka,
* pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
* sok z cytryny - 1 łyżeczka,
* chilli - szczypta,
* cynamon - łyżeczka,
* papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
* kurkuma - szczypta;
* cukier - 2 czubate łyżki,
* pieprz kolorowy, świeżo zmielony,
* papier do pieczenia.
*
PRZYGOTOWANIE:
Obrana, umyta i osuszona dynie tniemy na długie kawałki o grubości 1-2 cm, w zależności od gatunku dyni. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki w szklance. Przygotowana marynatę, rozprowadzamy dokładnie na kowalkach dyni. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Duza formę do pieczenia wyscialamy papierem do pieczenia i ukladamy odsączone kawałki dyni, które posypujemy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem (można polać miodem lub syropem klonowym, będzie słodsza). Pieczemy przez +/- 35 minut, w zależności od przeznaczenia i oczekiwanej konsystencji dyni (jedni lubią twardsza, inni niemal papkę). Podczas pieczenia sprawdzamy, czy dynia już się upiekła. Przed pieczeniem, można ja podsmażyć na suchej patelni, aby uzyskać głębszy smak.