Przepis i sposób przygotowania na: Salatka warstwowa z kurczakiem
* podwójna piers kurczaka,
* kapusta pekinska - mala glówka,
* cebula czerwona - 1 duza,
* ogórek konserwowy - 4 mniejsze sztuki,
* papryka konserwowa - 1 cala papryka,
* oliwki zielone - ok 20 mniejszych sztuk,
* kukurydza konserwowa - 130g po odsaczeniu,
* pomidorki koktajlowe - 8-10 sztuk,
* czosnek - 1 zabek,
* keczup pikantny - ok 200ml,
* majonez - 6 lyzek z czubem,
* jogurt naturalny - 4 lyzki,
* sól, pieprz,
* maslo - lyzka,
* przyprawa Kebab-Gyros, lub inna, wedle gustu,
* cukier - lyzka,
* sok z cytryny - 2-3 lyzki,
* oliwa z oliwek - 2 lyzki,
* pieprz kolorowy swiezo mielony,
* oregano.
PRZYGOTOWANIE:
Filety pokroic w kosteczke, posypac przyprawami i odstawic na 2 godziny do , lodówki, nastepnie usmazyc na lyzce masla, odsaczyc z nadmiaru wytworzonego plynu i ostudzic. Cebule, papryke (osuszyc na pomoca recznika papierowego), ogórki drobniutko posiekac, czosnek przecisnac przez praske. Oliwki pokroic w cieniutkie paseczki, pomidorki drobno pokroic, np na szóstki. Przygotowac sos czosnkowy: wymieszac dokladnie majonez z jogurtem, lekko posolic, dodac zmiazdzony czosnek i pieprz, wymieszac. Kapuste poszatkowac i wymieszac z cukrem, oliwa, sola, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Kukurydze z puszki dobrze odsaczyc. W duzej, przezroczystej salaterce ukladac kolejno wasrtwami: kurczak, cebula, keczup, ogórki, kukurydza, papryka, oliwki, pomidorki koktajlowe, sos czosnkowy, i kapusta pekinska. Wstawic do lodówki na 2 godziny smakii sie przegryzly.Na zdjeciu sos czosnkowy splynal ponizej, stad wrazenie, ze stanowi nizsza warstwe :)