Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z warzywami na pomidorowo
* karkówka bez kosci - 3 plastry o 1cm grubosci,
* cebula - 2 sztuki,
* papryka swieza - 1 duza sztuka,
* seler naciowy - 2 lodygi,
* pietruszka korzen - 2 sztuki,
* czosnek - 1-2 zabki,
* natka pietruszki - kilka galazek,
* sól,pieprz,
* papryka czerwona slodka,
* czosnek granulowany,
* sos sojowy,
* vegeta,
* olej do smazenia,
* ketchup pikantny ( lub lagodny wymieszany z chilli),
* folia aluminiowa.
PRZYGOTOWANIE:
Karkówke umyc, osuszyc recznikiem papierowym i lekko otluc z obu stron. Przyprawic sola, pieprzem, papryka, czosnkiem granulowanym i sosem sojowym. Odstawic do lodówki na 2 godziny. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w kosteczke, pietruszke, lodyge selera, papryke - pokroic na niewielkie czastki, czosnek porkoic w drobniutka kosteczke, natke posiekac. Na patelni rozgrzac tluszcz i podsmazyc karkówke na lekko rumiano z obu tron. Mieso ulozyc na dnie naczynia zaroodpornego. Warzywa opruszyc vegeta, sosem sojowym, pieprze, sola i papryka, wymeiszac. Wrzucic na tluszcz, na ktorym smazyla sie karkówka, mieszajac krótko podsmazyc. Ulozyc na karkówce. Calosc zalac ketchupem, wymieszanym z natka pietruszki. Natke mozna dodac pozniej, na ok 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, posypac ketchup natka. Przykryc folia aluminiowa i piec przez 45-50 minut, po czym zdjac folie i zapiekac przez kolejne 10-15 minut. Podawac na goraco z ryzem lub z ziemniakami.