Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z pieczarkami
* sledzie solone matias - 600g,
* pieczarki malutkie - 400g,
* cebula - 2 duze,
* keczup - 300-350ml,
* olej do smazenia - 1/4 szklanki,
* cukier,
* sól, pieprz ziolowy, papryka czerwona w proszku.
PRZYGOTOWANIE:
Sledzie pluczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, po czym kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w pólpiórka. Pieczarki obieramy. Kapelusze kroimy w cienkie paski, korzonki w kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebule, dodajemy lyzke curku, podsmazamy przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, mieszamy. Dodajemy szczypte soli, 1/2 lyzeczki papryki w proszku i pieprz, mieszamy. Smazymy do zeszklenia cebuli, po czym chlodzimy. Do duzej salaterki wrzucamy pokrojone sledzie, dodajemy cebule z pieczarkami i zalewamy keczupem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na okolo 2 godziny, aby smaki
sie przegryzly.